Japanske budo titler

Japanske budo titler er mangeartet og i det følgende gives eksempler på disse.

Sempai / Senpai

I nogle former for japansk kampsport, f.eks. karate, betegner begrebet budoka en (budo-udøver), som endnu ikke har det sorte bælte. Det forventes som regel, at Sempai budoka hjælper og assisterer Sensei med at vejlede begyndere og mindre øvede praktikanter.

Sensei

Sensei betyder ikke ‘lærer/underviser’ eller instruktør, som de fleste tror. Det er bare blevet inden for de sidste par hundred år den generelle opfattelse. Betydningen er meget dybere end det, ordet Sensei betyder nærmere ‘den som har været der før’. Det er ment som en indikation til en som har udviklet en stor evne og viden omkring det enkelte område, i dette tilfælde kampsport. Til forskel fra hvad man som tror så bliver en person ikke Sensei, fordi at man har nået en bestemt grad (f.eks. 1 Dan). Titlen, som alle andre Budo titler, er separeret fra en persons bælte grad, de vil blive tildelt af en organisation, når det sker, sker det som regel på 2 måder. Enten kommer det som en titel på ens graduerings diplom, eller også kommer det som et særskilt diplom. Uanset hvordan man bliver tildelt en grad, er det ikke også på skrift fra den enkelte organisation, er det ikke gyldigt i følge de gamle japanske Budo regler. Traditionelt bliver titlen Sensei tildelt til personer fra 1 Dan af. Igen kommer dette an på hvilket system man træner, nogle systemer siger min. 2 Dan, andre siger det kun er chef-træneren der er Sensei, med mindre at han har en højere titel, så bliver næstkommanderende Sensei.

Shihan-dai

Denne titel er brugt til en lavere rang af en “mester” lærer. Det er den laveste “mester” titel. Bliver sjældent brugt. Shihan

Shihan er en “mester” titel. Den betydning kan være noget lign. Doktor eller professor grad. Denne titel er som regel givet til folk over 5 dan. Mange systemer i dag giver denne titel når en person har fortjent den og er noget 4 dan. Det er ikke god skik at uddele denne titel til en under 4 dan.

Renshi

Renshi er også en “mester” titel, den kan betyde noget hen af, erfaren ekspert. I de fleste systemer er denne titel reserveret til folk over 6 dan, det er dog blevet mere alm. at også give denne titel til 5 dan og op. Denne titel kræver igen at man har gjort sig fortjent til den.

Kyoshi

Kyoshi er igen også en “mester” titel. Kyoshi betyder troldmand, eller mester over alle mestrene. Kyoshi er som regel reserveret for dem over 7 dan.

Hanshi

Hanshi er også en “mester” titel, igen har denne “mester” titel højere rang end de andre. Den er i reglen reserveret til 8 dan. I nogle organisationer bliver denne givet til chef-træneren over en stilart/skole(ryu). Den er i de fleste tilfælde givet som en æres titel for dem der er over 60 år, eller dem som har ydet en mangeårig indsats for sporten og ikke længere er i stand til graduering eller udøve sporten.

Soke

Titlen Soke er brugt til at indikere den øverste i en stilart / skole (ryu). I en ryu er der kun een Soke. Denne titel er arvet og ikke en man får tildelt. Dem der arver titlen Soke er den højeste authoritet inden for den stilart / ryu.

I modsætning til den almindelige tro omkring titlen Soke, betyder det ikke nødvendigvis at man øjeblikkeligt bliver 10 dan. Det er faktisk muligt at arve titlen ved hvilken som helst grad. Den laveste graduerede person som arvede en ryu og blev Soke var Shogo Kuniba, han arvede Motobu-Ha-Shito-Ryu i en alder af 21 år gammel. På daværende tidspunkt var han 21 år gammel.

Selvom Soke har en bæltegrad der er beregnet under det normale rang system, kan en Soke tildele hvilken som helst titel eller grad til en person som har fortjent det, han har, kan endda tildele en højere bæltegrad end hans egen. Som regel når en person bliver Soke, er man ikke den ældste eller den mest erfarende budoka i den ry. Han forsætter med at træne under de ældre og mere erfarende budoka’er. De budoka’er er stadig under sokes autoritet uanset hvad. Det traditionelle Budo stilarter passer på hinanden. Hvis en ny soke er værdi til en ny grad, vil andre stilarter / ryu Soke, gå sammen og tildele en højere bæltegrad til den nye soke. På denne måde er bælte/grad systemet bevaret i japansk kampsport.

Shodai-Soke

Denne titel findes kun en gang i enhver japansk kampsport. Denne titel beskriver stifteren af en ny og godtaget kampsport. titlen Shodai-Soka kan kun blive tildelt af nogen som virkelig er accepteret soke. Med andre ord, den person der tildeler titlen skal have arvet en stilart / ryu.. Vesten laver oftest den fejl i at tro, at an Shodai-Soke kan tildele og acceptere en anden persons stilart og tildele ham shodai-soke. Dette er ikke sandt. Shodai-Soke har den komplette kontrol til at styre hans stilart / ryu som ham vil. Han har dog ikke rettigheder til at tildele titlen Shodai-Soke til andre. Når engang at Shodai-Soke dør, eller træder tilbage, vil den arvtager blive Soke. Når han bliver Soke er han på lige vilkår af de andre Soke’er, dvs. Han kan tildele titlen Shodai-Soke til andre.

O-Sensei

Denne titel er sjældent brugt. Det betyder “den store Sensei”. Det indikerer en Senior Grand Master, som er højt respekteret.